Opettajien tulevaisuus on Jyväskylän tulevaisuus
Tulevia kuntavaaleja on luonnehdittu palkkavaaleiksi, sillä vientivetoinen palkkamalli vaikuttaa tulevaisuudessa erityisesti kuntien työntekijöihin. Opetushallituksen mukaan kuntien budjetista kuluu keskimäärin jopa 60% opetukseen ja kasvatukseen, jolloin katseet kuntavaalien alla kohdistuvat erityisesti opettajiin.
Ylen (29.10.2024) mukaan Jyväskylässä käytetään suurista kunnista vähiten rahaa opetukseen. Tilanne on erityisen tukala opettajille, joiden toivotaan vapaa-ajallaan keräävän lahjoituksia opetusmateriaaleiksi. Valtakunnallisesti ratkaisuja opetukseen on etsitty muun muassa kännykkäkielloista, jotka ovat toimina täysin riittämättömiä.
Jyväskylän opettajankoulutuslaitos loistaa vertailuissa niin kansainvälisesti kuin Suomen tasolla. Vastavalmistuneet opettajat edustavat maailman kirkkainta huippua, minkä tulisi tulevaisuudessa taata Suomen asema kehityksen kärjessä.
Sen sijaan opettajilla ei ole mahdollisuutta keskittyä opettamiseen tai kasvatukseen. Moderni opettaja on kahlittu tuhannella ja yhdellä tehtävällä, joihin kuuluu pakollisiin kokouksiin osallistuminen, yhteydenpito koteihin, raportointi kuraattoreille ym. ammattilaisille, tarvikkeiden haaliminen, luokan järjestely ja siivoaminen ennen tuntia, opetuksen suunnittelu, oppilaiden henkilökohtaiset ja oppilaiden väliset asiat, uuden opetussuunnitelman omaksuminen ja opetuksen uudistaminen sen pohjalta, jokaisen poissaolon, arvioinnin, ym. kirjaaminen sekä kaikki yllättävät tilanteet, joita koulussa ilmenee päivittäin.
Uusi suosikkini tähän listaan on joissain kunnissa vessassa käymisen valvominen ja kirjaaminen.
Tehtäviä on niin paljon, että opettajalle varatut työtunnit eivät aina riitä edes pakollisten tehtävien hoitamiseen, jolloin oletusarvoksi muodostuu työtuntien tekeminen ilman palkkaa. Kuilu pedagogisten asiantuntijoiden ja todellisen työnkuvan välillä on valtava.
Tehtäviä varsinaisen opetuksen päälle on niin paljon, että ne, jotka pyrkivät tekemään oppimisesta oppilaille mielekästä ja tarkoituksenmukaista, palavat loppuun ensimmäisenä. Kansainvälisten OKL vertailujen ja Ylen artikkelin perusteella Jyväskylässä koulutuksen ja työnkuvan välinen kuilu on kaikkein suurin.
Kärsijöitä olemme me kaikki. Jyväskylässä tulisi puuttua ongelmaan välittömästi, sillä huipputason opettajankoulutuksesta huolimatta opettajuus Jyväskylässä ei ole houkuttelevaa. Opintojen jälkeen juuri valmistunut huippuosaaja muuttaa mieluummin kuntaan, jossa opetusta arvostetaan enemmän.
Jimi Rytkönen
Johtokunnan jäsen, Jyväskylän demarinuoret ja -opiskelijat